perjantai 12. huhtikuuta 2013

Home sweet home

Kauniita yksityiskohtia
Takana on ihanat viisi rentouttavaa päivää Saksassa, joten arki maistuu taas ihan erilaiselta! Noihin viiteen päivään sisältyi lukuisia antoisia keskusteluja ystävän kanssa, nähtävyyksien ja maisemien katselua, shoppailua, paikallisia herkkuja, saksalaisesta tunnelmasta nauttimista sekä tuhansia portaita.
Yksityiskohtia talojen ovista ja seinistä
 Marburgin läpi virtaa joki nimeltä Lahn ja niin kuin useimmissa saksalaisissa kaupungeissa, on jokien varsilla paljon kauniita puistoja, joissa ihmiset viettävät aikaa.
Saksassa on pakko maistaa olutta!
Olin siis Marburgissa, Hessenissä, saksalaisen ystäväni luona. Saksalaisessa mittakaavassa paikka on melko pieni, n. 80 000 asukasta. En ollut koskaan aikaisemmin vieraillut Marburgissa, joten en osannut odottaakaan siltä muuta kuin "opiskelijakaupunkimaisuutta", jota ystäväni kovasti etukäteen mainosti. Olin siis kovasti yllättynyt, kun kaupunki osoittautuikin erittäin viehättäväksi ja perinteiseksi saksalaiseksi kaupungiksi! Pidän itseäni jonkin sortin taidehistoriafriikkinä, joten oli upeaa kävellä vanhassa kaupungissa sekä niissä kaupunginosissa, jossa vanhoja rakennuksia oli restauroitu. Eri aikakausien kerrostuma on todella mielenkiintoinen ja se on nähtävissä todella monessa saksalaisessa kaupungissa, Marburgia ei kuitenkaan 2. maailmansodan aikaan onnistuttu tuhoamaan niin pahasti, joten kaupunki on kaikessa historiallisuudessaan vaikuttava kokemus! 

Uuden ja vanhan kontrasti on paikoin jopa näin silmiinpistävää
St. Michaelin kappeli, "Michelchen", vuodelta 1270
Marburgin tunnusmerkkinä ja eräänlaisena "kruununa" pidetään Hessenin maakreivien keskiaikaista linnaa, jonne mekin kiipesimme eräänä päivänä. Kuten aikaisemmin mainitsin, nousin ja laskeuduin tuhansia portaita, sillä niin linna kuin Oberstadt, ("yläkaupunki") eli vanha kaupunki, sijaitsivat melkoisen korkealla mäellä. Oberstadt oli todella hurmaava kaupunginosa, en nähnyt siellä yhtäkään modernia rakennusta! Plussaa oli myös ketjuliikkeiden puuttuminen, oli hauskempaa kierrellä pienissä persoonallisissa putiikeissa kuin vaikkapa H&M:lla, jossa voin käydä täälläkin! Marburgissa on käsittääkseni näkövammaisille tarkoitettu suurehko oppilaitos ja tämä näkyi kaupunkikuvassa selkeästi, useissa paikoissa nähtävyyksistä oli tehty käsinkosketeltavia pienoismalleja, jotta myös näkövammaiset pystyivät kokemaan historialliset rakennukset. Mielestäni tämä oli todella hieno idea, toisaalta ei saattaisi toimia täällä Suomessa, koska rakennukset ovat melko laatikkomaisia ja ennalta-arvattavia! 
Linna
Oberstadt eli vanha kaupunki
Toinen näkemisen arvoinen paikka Marburgissa oli Elisabethkirche, joka ainakin Wikipedian mukaan on Saksan vanhin rakennustyyliltään gotiikkaa edustava kirkko. Kirkko on nimetty Marburgissa eläneen Pyhän Elisabethin mukaan.
Elisabethskirche
Ylhäällä oikealla käsinkosketeltava Elisabethin kirkko
Jo aikaisemmin mainitsin, että Marburg on myös opiskelijakaupunki. Tämä oli tietysti nähtävissä paikallisten keski-iässä, nuoria oli todella paljon. Kaupungissa sijaitsee vuonna 1527 perustettu kuuluisa yliopisto Philipps-Universität Marburg. Jo vuosiluvusta voi päätellä, että yliopiston historia on todella pitkä, sillä esimerkiksi Turun yliopisto on  perustettu vasta vuonna 1640. Varsinaista kampusaluetta ei mielestäni ollut, vaan rakennuksia oli ripoteltu pitkin kaupunkia. En ollut aikaisemmin käynyt saksalaisessa yliopistossa, joten olin hieman huvittunut, kun paljon hehkutettu Mensa (opiskelijaruokala) oli ihan samanlainen kun täällä meilläkin. Erona vain se, että ruokajuomana oli tarjolla alkoholijuomia ja tämä teki opiskelijaruokailusta kenties hauskempaa?  Vanha yliopisto oli todella hurmaava, sillä se muistutti kovasti Tylypahkaa! Uudemmat yliopistorakennukset olivat aika samanlaisia kuin Suomessa, joten en viitsinyt edes kuvata niitä... :) Opiskelijaelämästä pääsin nauttimaan iltaisin ystäväni opiskelutovereiden seurassa, oli mielenkiintoista kuulla heidän opinnoistaan ja elämästään, vaikuttaa siltä, että saksalainen yliopistojärjestelmä on hieman liiankin byrokraattinen..
Ein Blick
Yliopiston arkkitehtuuria
Vanha yliopisto, muistuttaa hieman Tylypahkaa :)

Yliopiston vanhan evankelisen kirkon vino torni, tähän liittyy eräs anekdootti uskonnon opiskelijoista, joiden tuli olla neitsyitä, jotta torni pysyisi suorassa. No, torni on vieläkin vino....

Grimmin veljekset ovat asuneet Marburgissa ja nyt vietetään juhlavuotta heidän kunniakseen. Kaupunki on täynnä pieniä tilataideteoksia, jotka viittaavat Grimmin satuihin. Tässä Der Wolf und sieben Geisslein (Susi ja seitsemän kiliä).


Tunnelmaa

Lovelocks- olivat aikamoinen trendi Marburgissa, oli koskettavaa lukea lukkojen tekstejä. Useat oli omistettu kuolleille omaisille tai lemmikeille!
Saksaan palaaminen on kerta kerralta mielenkiintoisempaa, sillä joka kerralla onnistun bongaamaan ja oppimaan uusia asioita! Lisäksi on ihanaa tuntea olevansa siellä kuin kotona, sillä vaikka olin nytkin turisti ja innokas näkemään nähtävyyksiä, asuin ystäväni luona ja näin ollen elämä oli hyvinkin saksalaista.
  
Jottei Saksa-ikävä yllätä, ostin tälläkin reissulla runsaasti paikallisia herkkuja ja saksalaisia spesialiteetteja. Paikallinen hintataso on suomalaista reilusti halvempi ja valikoima huomattavasti parempi, joten en koe ongelmaksi raahata tänne sellaistakin tavaraa, jota saa myös meiltä! Nyt odottelen vielä itselleni lähettämää pakettia, jossa pitäisi olla ainakin suklaata ja kivoja yllätyksiä perheelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti