sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Pieni lukutoukka vaan...

...kirjatornia rakentaa.

Oma äitini on lukenut minulle ja veljilleni aikoinaan paljon. Lukemisen palo on jatkunut tähän päivään melko vaihtelevasti: luen, kun on aikaa ja en lue, kun ei ole aikaa. Omien lasteni kirjahyllyt alkavat olla aika täynnä ja kirjoja tuntuu tulvivan joka tuutista. Silti niitä on pakko saada lisää ja ilokseni (tai harmikseni) olenkin löytänyt kirppareilta miltei upouusia kirjoja hyvään hintaan. Myös kirjakerhoista löytää kivoja kirjoja, parhain kirjojen löytöpiste on kuitenkin MUMMO, joka tuo aina uutta luettavaa!

2-vuotiaan tytön lemppareita ovat ehdottomasti Puppe-kirjat, jotka ehtivätkin jo tovin pölyttyä isoveljen innostuttua isojen poikien kirjoista. Muutenkin kaikki luukku-kukkuu-piilo -kirjat ovat in.  Lisäksi meillä luetaan Pupu Tupunaa, Aino-kirjoja, Barbapapoja, eläinkirjoja yms. perinteistä. Uusimpina ihanuuksina neiti on ihastunut prinsessoihin, joista luetaan ainakin Prinsessa Sofiaa ja Tuhkimoa (ah tätä Disney-höttöä, joka kirjallisuutena on aika surkeaa). Parhaita kirjoja tytöstä ovat kuitenkin laulukirjat. Kirjat, joissa on vähänkin nuotteja, alkavat jo repeillä liitoksistaan, sillä meillä lauletaan ja tutkitaan laulukirjojen kuvituksia nykyisin kovin ahkerasti.


5-vuotiaan parimetrinen kirjahylly taas pullistelee mitä moninaisempia teoksia: muumeja, autoja, dinoja, lohikäärmeitä, merirosvoja, ritareita, mörköjä, pupuja (mm. Iso paha öykkäripupu), kissoja (mm. Kissa-Killi ja sottapytty), prinsessoja, satukirjoja, Mauri Kunnaksen kirjoja, Astrid Lindreniä, Tatu ja Patu -kirjoja, Richard Scarryn kirjoja, Urpo ja Turpo -kirjoja, Risto Räppääjä -kirjoja JNE. On kivaa, kun poika pitää niin monipuolisesti erilaisista kirjoista ja jaksaa kuunnella jo hyvinkin pitkiä tarinoita. Poitsuhan oppi tänä kesänä lukemaan ja lueskelee itse esimerkiksi helppoja sarjakuvia, kuten Aku Ankka junioria ja Angry Birds-lehteä. Lisäksi hän selailee innolla Turtles- ja Chima -lehtiä. Vinkkinä  n. 3-vuotiaasta ylöspäin suosittelisin ihania Julia Donaldsonin kirjoittamia ja Axel Schefflerin kuvittamia kirjoja, tarinat ovat hurmaavia, riimit mukaansatempaavia ja kuvat aika hauskoja! :) Heidän kirjoittamia kirjojaan ovat mm. Leo Lohikäärme, Sepe Superliero, Mörkyli-kirjat, Olli Oksamies, Reino Raitakatti jne.

Miten valtavasti pieni lapsi kirjasta tai ylipäätään tarinoista saakaan! Toisen maailman, johon uppoutua. Välineitä kokea oikeaa maailmaa sellaisena kuin se on tai sellaisena kuin se voisi olla. Välineitä käsitellä omia tunteita. Värejä ja muotoja. Kuvia. Taide-elämyksiä. Sanoja. Lauseita. Rytmejä ja riimejä. Käsitystä ajasta ja sen kulusta. Sormien motoriikan kehittymistä. Puhumattakaan siitä lämmöstä, kun saa olla oman vanhemman/siskon/veljen/tutun tms. lähellä.

Ihaninta on, kun 2-vuotiaani tulee iltaisin kirjapinon kanssa: "äiti luetaan nämä!". Isoveli 5 v. taas yleensä taktikoi ja tuo sohvalle jonkun valtavan järkäleen, jonka lukemisessa menisi ikä ja terveys. Kiitos kuitenkin niille viisaille kirjailijoille, jotka ovat älynneet pätkiä tarinat lukuihin, jotta koko tiiliskiveä ei tarvitsisi lukea yhdeltä istumalta. Ei sitä itsekään aina jaksaisi tai viitsisi lukea, mutta jostain kumman syystä koko touhu tuntuu todella palkitsevalta, kun kuuntelee lasten juttuja vaikkapa leikkien lomassa!

Ei mulla oikeastaan muuta kun: LUKEKAA! Tutkikaa yhdessä, makustelkaa tarinaa, jutelkaa kuvista jne. Paras lahja lapselle on tarina! :)

Mielenkiinnosta kysyn, mitä teillä luetaan lapsille?

2 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat pienestä lukutoukasta! Meilläkin lasten kirjakaappi on harva se päivä lattialla levällään, kun on etsitty mieluista luettavaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) On ihanaa katseltavaa, kun pienet kätöset kääntelevät sivuja ja ilme on keskittynyt!

    VastaaPoista